Castratie en sterilisatie

De meeste diereigenaren willen geen nestje met hun huisdier en laten daarom hun huisdier steriliseren of castreren.

  • Sterilisatie teef
  • Castratie reu
  • Sterilisatie poes
  • Castratie kater

Sterilisatie teef

Labrador met zijn nestSterilisatie teef

Honden worden rond de leeftijd van zes maanden geslachtsrijp. Een teef wordt dan loops en verliest gedurende ongeveer drie weken bloed uit de vulva.

Als een teef gesteriliseerd is, wordt zij niet meer loops of schijnzwanger. Andere voordelen van een sterilisatie zijn dat er een sterk verminderde kans op mammatumoren (borstkanker) bij jong steriliseren (< 2 jaar leeftijd). Daarnaast kan de teef geen baarmoederontsteking meer krijgen (komt regelmatig voor bij de oudere, niet gesteriliseerde teef) en de kans op het krijgen van suikerziekte is minder groot.

Wel is het belangrijk na de sterilisatie uw hond iets minder eten aan te bieden, omdat er een kans bestaat dat ze sneller aankomt in gewicht bij dezelfde hoeveelheid voeding.

Wij raden aan om uw hond te laten steriliseren rond de leeftijd van één jaar. Het ideale moment van opereren is drie maanden na de eerste dag van de loopsheid. Honden die zwaarder zijn dan 10 kg herstellen sneller van de operatie als zij laparoscopisch (via een kijkoperatie) gesteriliseerd worden.

Castratie reu

Castratie reu

Het castreren van een reu kent geen standaard medisch voordeel zoals bij de teef. In de meeste gevallen raden wij de castratie van een reu dan ook af. Indien u castratie overweegt vanwege gedragsproblemen dan blijkt slechts in één op de drie gevallen castratie te helpen. In de overige gevallen helpt castratie niet of wordt het gedrag zelfs erger.

Er zijn wel een aantal medische redenen voor het castreren van een reu, zoals een vergrote prostaat, testikeltumoren en tumoren rond de anus.

Zoals ook bij de teef beschreven kan er een toename in gewicht zijn na de castratie.

In twijfel gevallen raden wij daarom aan uw hond eerst chemisch te castreren. Deze manier van castreren is tijdelijk (zes of twaalf maanden) en zo kan het effect van castratie gezien worden op het gedrag van uw hond.

Sterilisatie poes

Sterilisatie poes

Voor de poes ligt het ideale tijdstip van steriliseren rond de leeftijd van zes maanden. De poes is dan al behoorlijk volgroeid en meestal nog net niet krols geweest. Ook voor de poes geldt dat als zij jong gesteriliseerd wordt, zij een minimale kans heeft op het ontwikkelen van borstkanker op oudere leeftijd. Daarnaast kan de poes ook geen baarmoederontsteking meer krijgen.

Ook kunnen poezen daarna een toegenomen aanleg hebben om dik te worden. Daarom geldt ook voor de poes: geef na de operatie wat minder eten en blijf de poes stimuleren te bewegen.

Castratie kater

Castratie kater

De meeste katers worden bij ons gecastreerd rond de leeftijd van zes maanden. Zij kunnen zich dan niet meer voortplanten en de kans op sproeien (territorium afbakenen) is minimaal. Ook voor katers geldt: verklein de dagelijkse hoeveelheid voer met ongeveer 10% zodat uw kater niet te zwaar wordt.

stethoscope
Terug naar alle behandelingen